Usein kysytyt kysymykset

järkisärkituote002.jpg

MITEN KAUAN TUOTE SÄILYY AVATTUNA JÄÄKAAPISSA?

 

Avaamaton Järki Särki -pakkaus säilyy huoneenlämmössä, avattu pakkaus säilytetään jääkaapissa. Koska jääkaappilämpötilat vaihtelevat, tarkkaa säilymisaikaa ei voi antaa, mutta yleensä tuote säilyy hyvin ainakin viikon.


MISTÄ VOIN OSTAA JÄRKI SÄRKEÄ?

 

Tuotteitamme myydään kaikissa Citymarketeissa, K-supermarketeissa, Prismoissa ja isoissa S-marketeissa sekä Stockmannin Herkku -myymälöissä.

Lasipurkkiin pakatut Järki Särki -tuotteet löytyvät säilykehyllystä sardiinien ja tonnikalan läheltä, sillä tuote on täyssäilyke ja avaamattomana se säilyy huoneenlämmössä.


MITEN PURKIN KANNEN SAA HELPOSTI AUKI?

 

Väännä kannen reunaa varovasti esimerkiksi litteän lusikan varrella, niin että kansi naksahtaa ja kannen alle pääsee ilmaa. Sen jälkeen se on helppo kiertää auki eikä voimaa tarvitse käyttää lainkaan. Kaupoissa on myös myynnissä työkaluja säilykepurkin kannen ilmaamiseen esim. Jarkey säilykepurkin ilmaaja.


MIKSI AVAAMATON TUOTE SÄILYY HUONEENLÄMMÖSSÄ?

 

Järki Särki on lasipurkkiin pakattu täyssäilyke, joka säilyy avaamattomana huoneenlämmössä. Säilyvyys saadaan aikaan perinteisellä menetelmällä, ilman säilöntäaineita. Kuumennus, joka pehmentää särjen ruodot, saa aikaan alipaineen, joka sulkee kannen tiiviisti ja estää mikrobien pääsyn säilykkeeseen. Avaamisen jälkeen Järki Särki säilytetään jääkaapissa. Jos purkin kansi on matkan varrella auennut ja ilmaa on päässyt purkin sisään, älä käytä tuotetta.


ONKO JÄRKI SÄRKI LUOMUTUOTE? 

 

Käytämme Järki Särki -tuotteissa huolellisesti valikoituja luomulaatuisia raaka-aineita, mutta villikalaa, vapaana kasvanutta särkeä, ei saa sanoa luomuksi. EU-säädösten mukaan vain kasvatetut tuotteet voivat saada luomumerkin ja siksi luonnonkala ei näiden säädösten mukaan ole luomua. Tämän vuoksi Järki Särki -tuotteissa luomuraaka-aineiden osuus on virallisesti vain 35 %, vaikka kaikki raaka-aineet mausteita lukuun ottamatta ovat luomua. 


MIKSI JÄRKI SÄRJESSÄ ON RUODOT MUKANA?

 

Särjen ongelmana on sen ruotoisuus, siksi sen valmistaminen on kotikeittiössä hankalaa. Järki Särki ratkaisee ruoto-ongelman kypsentämällä kalaa paineessa niin pitkään, että ruodot pehmenevät huomaamattomaksi. Niiden sisältämä kalsium ja muut ravintoaineet ovat kuitenkin tallella ja hyvin elimistön käytettävissä. 


KERTYYKÖ SÄRKEEN YMPÄRISTÖMYRKKYJÄ? ONKO SÄRJELLÄ SYÖNTIRAJOITUKSIA?

 

Särkeä voit syödä huoletta, sillä särjellä ei ole syöntirajoituksia. 


MISTÄ KALA TULEE? / MISTÄ JÄRKI SÄRKI KALASTETAAN?

 

Kalastamme itse Päijänteellä, mutta pääosan kalasta ostamme toisilta kalastajilta. Käytämme vain kylmän veden aikaan kalastettua kalaa, koska silloin särjen laatu ja maku ovat parhaimmillaan. Särkeä tulee meille useilta eri järviltä ja jonkin verran käytämme myös merikalaa. Särjen parhaat pyyntiajat ovat jään alta kevättalvella ja heti jäiden lähdön jälkeen keväällä. 


MILLAISTA ÖLJYÄ KÄYTÄTTE?

 

Käytämme Järki Särki -tuotteissa huolellisesti valikoituja luomulaatuisia raaka-aineita. Kylmäpuristettu luomurypsiöljy tulee meille Pöytyältä Varsinais-Suomesta Rauhansuun tilalta, joka tunnetaan Myssyfarmina.

Myssyfarmin kylmäpuristettu luomurypsiöljy on puristettu hellävaraisella paineella puhtaasta Largo-lajiketta edustavasta luomusyysrypsistä ja sen maku on erittäin hieno. Öljyn lehtivihreäpitoisuus on nolla, joten se kestää kuumennuksen hyvin. Öljy maistuu pehmeältä ja pähkinäiseltä, kitkerä jälkimaku puuttuu täysin.


MIKSI KALAA PITÄISI SYÖDÄ VÄHINTÄÄN KAKSI KERTAA VIIKOSSA?

 

Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä n-3 rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde. Kalan hyödyllisten rasvahappojen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa ja eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen.


MITEN KIERRÄTÄN LASIPURKIN?

 

Lasipurkin voi kierrättää lasinkeräykseen ja metallikannen metallinkeräykseen. Avarasuinen purkki sopii mainiosti myös säilöntään hillo- tai säilykepurkiksi. Tämänhetkisissä etiketeissä on valitettavasti liian tiukka liima ja niiden liottaminen pois on  miltei mahdotonta. Seuraavassa etikettierässä palaamme taas helpommin irroitettavaan liimalaatuun. 


ONKO JÄRKI SÄRJESSÄ SÄILÖNTÄAINEITA TAI MUITA LISÄAINEITA?