Usein kysytyt kysymykset

järkisärkituote002.jpg

MITEN KAUAN TUOTE SÄILYY AVATTUNA JÄÄKAAPISSA?

 

Avaamaton Järki Särki -pakkaus säilyy huoneenlämmössä, avattu pakkaus säilytetään jääkaapissa. Koska jääkaappilämpötilat vaihtelevat, tarkkaa säilymisaikaa ei voi antaa, mutta yleensä tuote säilyy hyvin ainakin viikon.


MISTÄ VOIN OSTAA JÄRKI SÄRKEÄ?

 

Tuotteitamme myydään kaikissa Citymarketeissa, K-supermarketeissa, Prismoissa ja isoissa S-marketeissa sekä Stockmannin Herkku -myymälöissä.

Lasipurkkiin pakatut Järki Särki -tuotteet löytyvät säilykehyllystä sardiinien ja tonnikalan läheltä, sillä tuote on täyssäilyke ja avaamattomana se säilyy huoneenlämmössä.


MITEN PURKIN KANNEN SAA HELPOSTI AUKI?

 

Väännä kannen reunaa varovasti esimerkiksi litteän lusikan varrella, niin että kansi naksahtaa ja kannen alle pääsee ilmaa. Sen jälkeen se on helppo kiertää auki eikä voimaa tarvitse käyttää lainkaan. Kaupoissa on myös myynnissä työkaluja säilykepurkin kannen ilmaamiseen esim. Jarkey säilykepurkin ilmaaja.


MIKSI AVAAMATON TUOTE SÄILYY HUONEENLÄMMÖSSÄ?

 

Järki Särki on lasipurkkiin pakattu täyssäilyke, joka säilyy avaamattomana huoneenlämmössä. Säilyvyys saadaan aikaan perinteisellä menetelmällä, ilman säilöntäaineita. Kuumennus, joka pehmentää särjen ruodot, saa aikaan alipaineen, joka sulkee kannen tiiviisti ja estää mikrobien pääsyn säilykkeeseen. Avaamisen jälkeen Järki Särki säilytetään jääkaapissa. Älä käytä tuotetta, jos purkin kansi on matkan varrella auennut ja ilmaa on päässyt purkin sisään.


ONKO JÄRKI SÄRKI LUOMUTUOTE? 

 

Käytämme Järki Särki -tuotteissa huolellisesti valikoituja luomulaatuisia raaka-aineita, mutta villikalaa, vapaana kasvanutta särkeä, ei saa sanoa luomuksi. EU-säädösten mukaan vain kasvatetut tuotteet voivat saada luomumerkin ja siksi luonnonkala ei näiden säädösten mukaan ole luomua. Tämän vuoksi Järki Särki -tuotteissa luomuraaka-aineiden osuus on virallisesti vain 35 %, vaikka kaikki raaka-aineet mausteita lukuun ottamatta ovat luomua. 


MIKSI JÄRKI SÄRJESSÄ ON RUODOT MUKANA?

 

Särjen ongelmana on sen ruotoisuus, siksi sen valmistaminen on kotikeittiössä hankalaa. Järki Särki ratkaisee ruoto-ongelman kypsentämällä kalaa paineessa niin pitkään, että ruodot pehmenevät huomaamattomaksi. Niiden sisältämä kalsium ja muut ravintoaineet ovat kuitenkin tallella ja hyvin elimistön käytettävissä. 


KERTYYKÖ SÄRKEEN YMPÄRISTÖMYRKKYJÄ? ONKO SÄRJELLÄ SYÖNTIRAJOITUKSIA?

 

Särkeä voit syödä huoletta, sillä särjellä ei ole syöntirajoituksia. 


MISTÄ KALA TULEE? / MISTÄ JÄRKI SÄRKI KALASTETAAN?

 

Kalastamme itse Päijänteellä, mutta pääosan kalasta ostamme toisilta kalastajilta. Käytämme vain kylmän veden aikaan kalastettua kalaa, koska silloin särjen laatu ja maku ovat parhaimmillaan. Särkeä tulee meille useilta eri järviltä ja jonkin verran käytämme myös merikalaa. Särjen parhaat pyyntiajat ovat jään alta kevättalvella ja heti jäiden lähdön jälkeen keväällä, myös myöhään syksyllä vesien kylmettyä  särjen laatu on taas erinomainen.


MILLAISTA ÖLJYÄ KÄYTÄTTE?

 

Käytämme Järki Särki -tuotteissa huolellisesti valikoituja luomulaatuisia raaka-aineita. Kylmäpuristettu luomurypsiöljy tulee meille Pöytyältä Varsinais-Suomesta Rauhansuun tilalta, joka tunnetaan Myssyfarmina.

Myssyfarmin kylmäpuristettu luomurypsiöljy on puristettu hellävaraisella paineella puhtaasta Largo-lajiketta edustavasta luomusyysrypsistä ja sen maku on erittäin hieno. Öljyn lehtivihreäpitoisuus on nolla, joten se kestää kuumennuksen hyvin. Öljy maistuu pehmeältä ja pähkinäiseltä, kitkerä jälkimaku puuttuu täysin.


MIKSI KALAA PITÄISI SYÖDÄ VÄHINTÄÄN KAKSI KERTAA VIIKOSSA?

 

Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä n-3 rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde. Kalan hyödyllisten rasvahappojen on osoitettu vähentävän sydän- ja verisuonitautiriskiä. Kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa ja eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen.


MITEN KIERRÄTÄN LASIPURKIN?

 

Lasipurkin voi kierrättää lasinkeräykseen ja metallikannen metallinkeräykseen. Avarasuinen purkki sopii mainiosti myös säilöntään hillo- tai säilykepurkiksi. Tämänhetkisissä etiketeissä on valitettavasti liian tiukka liima ja niiden liottaminen pois on  miltei mahdotonta. Seuraavassa etikettierässä palaamme taas helpommin irroitettavaan liimalaatuun. 


ONKO JÄRKI SÄRJESSÄ SÄILÖNTÄAINEITA TAI MUITA LISÄAINEITA?

 

Ei, Järki Särki – tuotteissa ei ole E-koodeja. Käytämme ensiluokkaisia raaka-aineita ja tuotteen säilyvyys saadaan aikaan umpioimalla. Kaikki käyttämämme raaka-aineet on kuvitettu tuotteiden hyväntuulisiin etiketteihin.

 


MISTÄ KÄYTTÄMÄNNE RAAKA-AINEET OVAT PERÄISIN?

 

Tilaamme ensiluokkaisen luomutomaatin suoraan italialaiselta valmistajalta.

Luomulaatuiset punasipulit ja valkosipulit tulevat meille tällä hetkellä tukusta, mutta olemme aloittaneet valkosipulin viljelyn luomutilallamme ja tavoitteena on kasvattaa itse käyttämämme valkosipuli.

Istutimme syksyllä 300 rivimetriä valkosipulin kynsiä, tulevan kesän sato päättyy vielä istukkaiksi, mutta toivottavasti seuraavana vuonna pääsemme käyttämään tuotteisiimme itse kasvatettua valkosipulia.


MIKSI KÄYTÄTTE LASIPURKKIA?

 

Järki Särki on ensimmäinen suomalainen kalasta tehty täyssäilyke, joka on pakattu lasitölkkiin. Lasi on turvallinen pakkausmateriaali verrattuna metallitölkkeihin. Jos et käytä tuotetta kerralla loppuun, voit kiertää kannen kiinni ja laittaa purkin lopun jääkaappiin. Avattua metallista säilyketölkkiä ei suositella säilytettäväksi avattuna lainkaan, koska säilyketölkistä saattaa irrota hapen vaikutuksesta elintarvikkeeseen metalleja. 


MIKSI SÄRKEÄ SANOTAAN ROSKAKALAKSI?

 

Särki oli aikanaan tärkeä ruokakala Suomessa. Kun kasvatettu lohi tuli markkinoille se syrjäytti pienet ruotoiset kalat kuten särjen. Särki vaatii pitkän, useita tunteja kestävän haudutuksen, jotta siinä olevat ruodot saadaan pehmennettyä. Tämän vuoksi sen valmistaminen kotikeittiössä on työlästä, miltei mahdotonta. Työläs valmistaminen on pääsyy, siihen, että särkeä on vieroksuttu. Lisäksi kesäaikaan joissakin vesistöissä särkiin voi tulla mudan makua. Tämän vuoksi käytämme Järki Särki -tuotteissa vain kylmän veden aikaan kalastettua kalaa.


MITÄ HYÖTYÄ SÄRKIKALOJEN KALASTAMISESTA ON?

 

Särkikalojen kalastuksen avulla voidaan poistaa vesiämme rehevöittäviä ravinteita erityisesti fosforia. Särkikalakannat ovat Suomessa vahvoja ja itsestään uudistuvia, siksi niihin voi kohdistaa kestävää kalastusta paljon nykyistä enemmän.

 

”Hei teille taitaville särjen herkkujen kehittäjille siellä Korpilahdella! Aivan loistava idea jalostaa järvikalaamme. Olimme aivan innoissamme ensimmäisen särkipurkin avattuamme ja todeta että näin hyvää ja maukasta voikin olla.”

Tutustu särkeen

IMG_0113.jpg